Prawda

Wodę kranową można pić bez przegotowania.

Woda w kranie jest czysta bakteriologicznie, tak więc jej gotowanie jest niepotrzebne. Wysoka temperatura zabija jedynie mikroorganizmy, a te są już wcześniej z niej usuwane.

Mit

Twarda woda może powodować powstawanie kamieni również w organizmie.

Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody. Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów.


Przegotowanie zmiękcza wodę.

Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów – zwłaszcza związków wapnia i magnezu – co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie składu mineralnego wody. Z tego powodu gotowanie wody nie jest zalecane przy bezpośrednim spożyciu.

Powstające w wyniku chlorowania wody związki chemiczne są groźne, gdyż kumulują się w organiźmie (w wyniku wieloletniego picia wody z kranu).

Uboczne produkty dezynfekcji wody nie kumulują się w organizmie, ponadto ich stężenie w wodzie jest ściśle monitorowane i nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm, co oznacza, że są całkowicie bezpieczne.


Jakość wody w kranie jest taka sama jak jakość wody w innych krajach unii europejskiej.

Woda z Wodociągów Białostockich jest równie wysokiej jakości jak woda w innych europejskich miastach, gdyż wymagania jakościowe, określone w przepisach polskich są tak samo szczegółowe jak wymagania unijne, a niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy w stosunku do norm Unii.

Chlor w wodzie kranowej jest szkodliwy.

Chlor jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody. Stosowane w wodzie kranowej dawki chloru nie mają szkodliwego działania.


Brązowe zabarwienie wody jest wynikiem podwyższonej zawartośi żelaza.

Brązowe zabarwienie może powstać w trakcie napraw lub czyszczenia sieci oraz w okresie wakacyjnych wyjazdów, kiedy mniej ludzi korzysta z wody. Samo żelazo nie jest szkodliwe, ale zalecamy powstrzymać się od jej picia do momentu zniknięcia przebarwienia.

Brązowa woda leci z kranu, można się nią zatruć.

Taką wodą nie można się zatruć, lecz nie jest wskazane jej spożywanie. Pojawienie się rdzawej wody w kranie często oznacza konieczność oczyszczenia instalacji przesyłowej. Zabarwiona woda w rurach pojawić się może, gdy dostawcy ciepła sprawdzają szczelność wymienników ciepła.