Ułatwienia dostępu
W celu zapewnienia najwyższej jakości, woda poddawana jest wieloetapowemu procesowi uzdatniania. Po przejściu całego procesu, woda dostarczana jest do odbiorców siecią wodociągową o długości ponad 1100 km.
Jakość wody podawanej do sieci miejskiej.pdf136.70 KB
Twardość wody określa się poprzez wysokość stężenia zawartego w niej wapnia i magnezu. Im większa liczba tych minerałów, tym woda jest twardsza.
Woda z Wodociągów Białostockich jest klasyfikowana jako średnio twarda.
Jednostka | Woda powierzchniowa (Wasilków-Pietrasze) | Woda podziemna (Jurowce) | Zawartość dopuszczalna (wg norm polskich) |
---|---|---|---|
mg CaCO3/dm3 | 235 | 237 | |
Stopnie niemieckie (DH) | 13 | 13 | |
Stopnie angielskie (Clarka) | 16 | 17 | |
Stopnie francuskie (F) | 24 | 24 |
Woda | mg CaCO3/dm3 | Stopnie niemieckie (dH) | Stopnie francuskie (f) | Stopnie angielskie (Clarka) |
---|---|---|---|---|
Bardzo miękka | <100 | <5,6 | <10 | <7 |
Miękka | 100-200 | 5,6-11,2 | 10-20 | 7-14 |
Średnio twarda | 200-350 | 11,2-19,6 | 20-35 | 14-24,5 |
Twarda | 350-550 | 19,6-30,8 | 35-55 | 24,5-38,5 |
Bardzo twarda | >550 | >30,8 | >55 | >38,5 |
* Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 roku.
*Jakość wody wodociągowej jest na bieżąco monitorowana przez wodociągowe Laboratorium Badania Wody, a także Powiatową oraz Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną .
ul. Młynowa 52/1,
15-950 Białystok
tel. (85) 745-81-70 /71,72/,
fax (85) 745-81-13
poniedziałek w godz.
7.00 - 17.00
(Kasa w godz. 8.00 - 16.30),
wtorek - piątek w godz.
7.00 - 15.00
(Kasa w godz. 8.00 - 14.00)