W celu zapewnienia najwyższej jakości, woda poddawana jest wieloetapowemu procesowi uzdatniania. Po przejściu całego procesu, woda dostarczana jest do odbiorców siecią wodociągową o długości około 1200 km.
Jakość wody podawanej do sieci miejskiej.pdf133.78 KB
Twardość wody określa się poprzez wysokość stężenia zawartego w niej wapnia i magnezu. Im większa liczba tych minerałów, tym woda jest twardsza.
Woda z Wodociągów Białostockich jest klasyfikowana jako średnio twarda.
Jednostka | Woda powierzchniowa (Wasilków-Pietrasze) | Woda podziemna (Jurowce) | Zawartość dopuszczalna (wg norm polskich) |
mg CaCO3/dm3 |
202 |
220 |
|
Stopnie niemieckie (DH) |
11 |
12 |
|
Stopnie angielskie (Clarka) |
14 |
15 |
|
Stopnie francuskie (F) |
20 |
22 |
|
Tabela twardości wody
Woda | mg CaCO3/dm3 | Stopnie niemieckie (dH) | Stopnie francuskie (f) | Stopnie angielskie (Clarka) |
Bardzo miękka |
<100 |
<5,6 |
<10 |
<7 |
Miękka |
100-200 |
5,6-11,2 |
10-20 |
7-14 |
Średnio twarda |
200-350 |
11,2-19,6 |
20-35 |
14-24,5 |
Twarda |
350-550 |
19,6-30,8 |
35-55 |
24,5-38,5 |
Bardzo twarda |
>550 |
>30,8 |
>55 |
>38,5 |
* Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 roku.
*Jakość wody wodociągowej jest na bieżąco monitorowana przez wodociągowe Laboratorium Badania Wody, a także Powiatową oraz Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną .